Refürbished ürün nedir?


Refürbished Ürün

Gittigidiyor dan açık attırmalan sony mp4 aldım , aldığım zaman yurt dışındaydım türkiyedeki adrese yolladım , kardeşim aldı ürün güzel de di onay verdim. bi hafta sonra türkiyeyte geldim mp4 ün arkasında refürbished yazıyor. allah allah nedir bunun anlamı die merak ettim . iyikide etmişim .
meğersem sizin anlıcanız çıkma mal . güya yenilenmiş. kim bilir kaç kişi açık arttırma sitelerinden böyle refurbished alıyor.  ilk önce bende dediydim has ucuz alıyom die ama ne olursa olsun sıfır yazılan bi ürün refur bished die satılmamalı .  nede olsa TÜRKÜZZZZ.. Bi birbirimizi iyi si..riz... nese azımı bozacam alttaki açıklamaları okuyunda biraz bilgi sahibi olun benim gibi ucuzda olsa kazık yemeyin .. sıfır die kimbilir kendi kullandıugı cihazımı yolluyolar ne...
Bir Kullanıcının Başından Geçen Olay Ve Eleştirisi


Refurbished Ürün Nedir ?

Kelime anlamı "Yenilenmiş Ürün" olan ve özelliklede Amerika'da faaliyet gösteren birçok alışveriş sitesinde görebileceğiniz bir kavram "Refurbished" mevzusu.

Sistem şöyle işler; müşteri memnuniyeti ve tüketici hakları konusunun dibine vurduğu Amerika'da istediği ürünü satın alabilecek tüm vatandaşlar ürünü sipariş eder ve bozuk olması bir yana tipini, şeklini bile beğenmese memnun kalzsa olduğu gibi satın aldığı ürünü iade eder.

Hatta tatile çıkan, yada işi gereği 3-5 günlüğüne bir cihaza ihtiyacı olan uyanık kişiler bir malı alıp kullanıp beğenmedim diyerek iade eder ve parasını geri alır.

Bu iade edilen ürünler üretici firmanın fabrikasına gönderilir ambalajı, varsa arızalı parçaları ve aklınıza gelebilecek her tür ayıbı giderilerek tekrar piyasaya sürülür ve almak isteyen kişilere özellikle "Refurbished Ürün" ibaresi belirtilerek satışa çıkarılır. İnsanlar bu elden geçirilmiş ürünleri normal fiyatının en az %20-%30 altına bunu bilerek satın alır.

Türkiye'de hiçbir alışveriş sitesinde Refurbished yani Yenilenmiş bir ürün bulamazsınız...

Nedeni sizce hangisi olabilir ?

- Türk insanı hakkını aramaz mı ?
- Türkiye'de tüketici hakları yok mudur ?
- Türkiye sınırlarında 1 adet arızalı ve iadeli ürün yok mudur ?

Şimdi başımızda geçen bir olayı anlatarak mevzuyu daha anlaşılır yapalım.

10 gün kadar önce
www.hepsiburada.com
alışveriş sitesi üzerinden Tefal marka bir meyve suyu sıkıcısı satın aldık. Hızlı gönderi denen bir kargo şekliyle 2 gün içerisinde ürün elimize geçti. İşyerimize teslim edildiği için ancak aksam eve gittiğimizde inceleme imkanımız oldu.

Eve gidip ürünün kutusunu açıp incelemeye başlayınca ürünün kutusunun daha önce açılmış olduğunu ve içindeki en önemli aparatlardan birinin olmadığını gördük. Aksam Tefal'in müşteri hizmetlerini aradık tabiki telefona cevap veren kimse yoktu.

Neyse, ertesi günü hepsi burada .com 'a mail ve Tefal'e telefon açtık. Tefal eksik parça gönderilmiş ürünlerden satıcıyı sorumlu tutup pası attı. Ardından adı geçen alışveriş sitesi cevap verdi en kısa sürece çözülecektir diyerekten ama olumlu en ufak bir gelişme yok hala sorun nasıl giderilecek bekliyoruz...

Dedim ya "Türkiye'de Refurbished ürün yoktur" kakalanan ürün vardir.

Türkiye'de bu konulardaki ticari sistemin işleyişi şu şekildedir;

1- Bir ürün fabrika hatalı yada başka bir sebeble ayıplı olarak bir müşteriye satılır.

2- Müşteri ayıplı yada eksik ürünün bu durumunu farkedip bizim gibi başvurur. Ürün fiyatı kadar telefon ve email ile zaman harcar.

3- Müşteri memnuniyeti yada tüketici hakları ayağına ayıplı ürünün sahibine kutusu yeni acılmış bir cihazın içindeki eksik parça gönderilir ve müşterinin sorunu çözülür
(Sonuç.. "Helal olsun adamlara olayi hemen çözdüler" olur)

4- İkinci bir bahtsız vatandaş aynı üründen sipariş eder. Bu sefer o ambalajı yeni içinden parçası alınmış yeni acılmış kutu bu vatandaşa gönderilir.

5- Vatandaş farkeder ve yine bizim gibi başvurur. Onunda işi aynı yöntemlerle çözülür.

6- Başka bir vatandaş daha sipariş verir bu vatandaş ya dikkatsizliğinden, ya haklarını bilmediğinden yada en kötüsü ürünü hediye olarak alıdığından dolayı ürün kaba tabirle onda patlar.

7- Eksik yada ayıplı ürünü farkedip hakkını arayan kişi, pis bir ticari mantıkla da olsa olayını çözmüştür ve memnundur.

8- Firma elindeki eksik, bozuk malı kaktırmıştır (Oysa üretici fabrika distributor firmaya bu tip üretim hatalara ve eksik parçalara karşı örnek 1000 siparişten 20 tanesini ücretsiz vermektedir. Ama bizim aç ticaret adamlarımız o yedek için verilen ürünüde paraya cevirme derdindedir)

9- Satıcımız normalde ayıplı ürünü iade alıp Refurbished ürün olarak satması gerekirken al takke ver küllah yaparak elindeki malı bir vatandaşımıza kakalamış ve vatandaşımız kazıklanmıştır.

Son söz,

- Bu sekilde çalışan ve yaptığını ticaret sanan adamlara,

- Tüketici haklarını kendine yontarak ürünle işi bitince iade edip diğer insanların bu tip ticaret adamlarının pis anlayışıyla muhatab etme noktasına getiren insanlara,

- Sitesinde "malın ayıplı olup olmadığını, kargo sırasında bozulup bozulmadığını kargo elemanı önünde kontrol edin" diyen, kargo elemani geldiğinde "kontrol etmek istiyorum" dediğimizde "teslim almayacaksaniz geri gonderelim, kutuyu açtırmam" dıyen kargo elemanının çalıştığı kargo şirketine,

- Bu tip sitelerin kargo şirketlerindeki şerefsiz personellerin ürün kutusunu boşaltıp içine çerçöp doldurup müşteriye göndermesi ve bir ust maddedeki sebebten dolayı ürünü eksiksiz teslim aldım diyerek teslim almak zorunda bırakılan ve mahvolan vatandaşın çilesine,

- Sitesinde görülmesi en zor yere "Ambalajı yeniden satılamayacak kadar bozulmuş" urunler iade alınmaz diyen alışveriş sitelerine ve isyerlerine, Allah'ınızdan bulun diyorum...

sözlüklerden alınan alıntılar..
Alıntı 1:) genelde üretimden çıktıktan sonra, taşıma esnasında düşen, çizilen, kutusu hasar goren(ki bu en buyuk sebeptir. barkod sisteminde o kutunun kayıtlı olmasından dolayı yenisi üretilip değiştirilmek yerine refurbished kutusuna konulur.) ürünlerin, satış merkezlerinde hasarlı olarak satılmasıdır. refurbished ürünler gerçek fiyatın 3 te biri civarında satılır. elektronikte üçte biri değilde biraz daha yüksek fiyattan satılır. bu ürünler de diğerleriyle aynı makinadan çıkar, yani çakma olarak algılanamaz. markalar bu ürünlere garanti vermez genelde. aldığım hiçbir refurbished üründe sorun çıkmaması, önyargımı yerlebir etmiştir.

refurbish kelimesinin sözlük anlamı; yeniden perdahlamak, yeniden tefriş etmektir.

Alıntı 2:) Garantili bir elektronik eşyanın garanti kapsamı dahilinde bozulmasını takiben firmanın ürünü geri alıp müşteriye yenisini vermesinden sonra elinde kalan bozuk ürünü tekrar fabrikaya sokup tamir edip sıfıra çekmesi ama sonuçta kullanılmış eşyayı mağazada satışa çıkaramayacağı için ürünün yok pahasına sağda solda satılması.

ebay de görülür bu tip ürünler çok faydalıdır 200 dolarlık alet bir anda 20 dolar oluverir.

0 yorum: